2017 Sonrası Yeni Müşteri Tipi: Dijital Doğanlar

Bugün PwC’ın “Insurance 2020” isimli çalışması elime ulaştı.

Alt başlık “Forcing the pace-The fastway to becoming a digital front-runner.” (Adımları zorlamak- başta giden dijital aday olmanın en hızlı yolu)

PwC, 2020 Sigortacılık başlığı altında görüşlerini topladığı bir seri oluşturmuş. Özellikle sigortacılar ve içinde bulundukları pazarın rekabetçi ortamını yeniden şekillendirecek mega trendlerden bahsediliyor.

16 sayfalık 2020 Sigortacılık çalışmasının ana mesajı; “Organizasyonlar günlük işlerinde kısa vadede ne yapıyorlarsa yapsınlar; geleceğe dönük sosyal, ekonomik, çevresel ve politik gelişmelerin seyrinin ne yönde olacağına bakmalılar”, deniyor.

Söz konusu çalışmada özellikle dikkatimi çeken noktalar şunlar:

Geçmişte dijital iş e-ticaret anlamına geliyordu. Manzara değişti sosyal medyanın hızlı yükselişi, akıllı makineler, büyük datalar ve bulut teknolojisi yeni potansiyel yollar açtı.

Demografik değişim, büyüyen beklentiler, güçlenmeyle birlikte müşteriler de değişiyor. Teknoloji ve sosyal medya müşterileri daha fazla bilgili, daha fazla iletişim halinde ve daha sesli kılıyor.

2017 yılında Dijital Doğanlar (Native Digital) diye adlandırılan yeni müşteri tipi pazarı domine edecek deniliyor. Geleneksel müşteri, Geçiş Dönemi müşterisi ve Dijital Doğanlar geçmişten geleceğe üç müşteri tipini oluşturuyorlar.

  • 2000 yılı öncesi:                      Geleneksel,
  • 2000 ve 2017 yılları arası:      Geçiş Dönemi,
  • 2017 den itibaren ise:             Dijital Doğanlar

Bu yeni müşteri grubu iş Dünyasını şu şekilde etkileyecekmiş:

  • Daha fazla şeffaflık,
  • Global olarak müşterilerin birbirlerini etkilemelerinin önündeki bariyerler azalacak,
  • Yeni iş modelleri kullanılacak,
  • Kişisel mahremiyet ve güvenlik konularında farklı tehdit ve riskler ortaya çıkacak,
  • Ekonomi ürün ve hizmetlere değil, çıktılara dayanacak,
  • Güven ekonomisi yükselecek.

Günlük hayatımızda biz “Geçiş Dönemi” insanları olarak yakından hissetmeye başladığımız dijitalleşme, sosyal medyanın gücündeki artış, büyük dataların birikimi ve artan kullanımı ile bulut teknolojisi alanlarındaki gelişim ve değişimi, özetleyen, geleceğin mega trendlerini sıralayan, 2017 yılından itibaren yepyeni bir Pazar ve beraberinde “Dijital Doğanların” hayatımızda olacağına dair, çalışmayı ben çok beğendim.

Kendi adıma çalışmayı hazırlayan PwC ekibine teşekkür ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir