Aktüer ve Geleceği

 Bloğumun yakın takipçilerinden bir tanesinden, çok sayıda mesaj aldım.

Mesajlarında;

Türk Sigorta Sektöründe Aktüerya ve Aktüerlerin rolü ve geleceği” hakkında da görüşlerinizi paylaşır mısınız?” diye soruyordu.

Okuyucumu  kırmak istemedim ve bir yazı yazmaya karar verdim.

Öncelikle sözlüklerde Aktüer şöyle tanımlanıyor:

  • Sigorta şirketleri için, “risk temelli uygulamarı” değerlendiren kişi.
  • Riskin matematiğinde uzman;
  • “Prim, rezerv, dividend” ve Hayat ve Emeklilik Şirketleri için, “aylık geri ödeme hesaplamalarında” görev alan uzman kişiler .

 Türkiye’ de, Hazine Müsteşarlığı tarafından düzenlenen zorlu bir eğitim ve sonrasında düzenlenen sınavlar sonucu, başarılı olunursa “Aktüer” olunabiliyor.

 Bireysel olarak,  sektöre döndüğüm 1998 yılından itibaren, Aktüerler ile çalışma fırsatım oldu.

CFO olarak görev yaptığım dönemde, sorumluluğumuzda olan Hayat şirketinin, Emeklilik Şirketine dönüştürülmesinde ve Hayat Dışı Şirketlerde, özellikle Bedeni Hasarların Hesaplanmasında birlikte çalıştık.

Aktüer’lerin çalışmalarının, Hayat Dışı Sigortacılıkta ki önemini, Şirketimizi satın alan uluslararası Sigorta Grubu’na katıldığımızda daha da iyi anladım.

Çünkü;

  • IFRS’e göre hesaplanan bütçemizin hazırlanmasından, her ay sonu gerçekleşen rakamlarımızın gelişimine bakarak,  “geleceğe dair beklentilerin” (karşılık, rezerv) hesaplanmasında sürekli Aktüerler ile birlikte çalıştık. (Rezerving Actuary)
  • Özellikle oto sigortalarında (Kasko-Trafik), Şirketin geçmiş track-record’larına bakarak, istenen hedeflere ulaşılması için “olması gereken fiyatlamaları” da Aktüerler hazırlıyor ve/fakat idari karar Şirket Yönetimince alınıyordu. (Pricing Actuary)
  • Ve de Sermaye Yeterliliğimizin farklı modellerde eksik ve de fazlasının hesaplanmasını da, Aktüerler ile birlikte çalıştık. (Sermaye Modellemesi)

Uygulamalardan da görüldüğü üzere; Hayat Dışı Şirketlerde Aktüerlerin çalıştığı temel alanlar:

  • Rezerv (Reserving),
  • Fiyatlama (Pricing),
  • Sermaye Modellemesi (Capital Modelling),

olarak sıralanabilir.

Aktüer, uzun ve zahmetli bir eğitim ve sınavlar sonucu göreve başlayabildiğinden sayıları sınırlı ve sektörde pek çok farklı görevden daha iyi ücretler veya yan haklar ile çalışabiliyorlar.

Artan rekabet ve karsızlık nedenleriyle giderek komplike hale gelen sigortacılıkta, işlerin daha bilimsel (matematik/istatistiğe dayalı) yürütülmesinde, rolleri ve sorumlulukları çok yüksek.

Elbette; hesaplamaların yapılması ardından, bu hesaplamalar üzerinden kararları yönetim alıyor. Bu durum Aktüerin sorumluluğunu azaltmakla birlikte,  Şirket yönetimindeki etkinliğini de düşürüyor.

Bazen başarı için, matematiksel hesaplamalardan ötesi gerekebiliyor. Şurası kesin ki; Aktüerin çalışması, Yönetimlerin karar almalarını hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor.

Bence,  aktüerlik mesleğini bekleyen en büyük tehlikeler:

  • Aktüeryal çalışmaların, bir operasyon şeklinde ele alınıp, merkezileştirilmesi,

Örnek: Tüm Avrupa Aktüer Hesaplamalarının, emek gücünün daha ucuz olduğu tek bir ülkede toplanması,

  • Aktüerlik işinin şirketler tarafından outsourse edilmesi,

Örnek: 2010 yılında kaleme alınan bir makale de; Hindistan da  aynı anda 10.000 aktüerin eğitildiği ifade ediliyor.

olabilir.

“Aktüer ve Geleceği” için 2 yanıt

  1. aktüerya mezunlarının kamu özelde istatistik bölümü ile iibf denkliği vardır aktüerya mezunlarının alanı çok geniştir, aktüerlik 2013 yılında en iyi meslek seçilmiş olup türkiyedeki geleceğini az çok belli etmiştir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir